Süt Pastörizasyonu Nedir?

Süt Pastörizasyonu Nedir?

Süt Pastörizasyonu Nedir?

19. yüzyılda Louis Pasteur adında bir Fransız bilim adamı tarafından icat edilen pastörizasyon kavramı süt gibi pek çok gıda maddesinde kullanılan bir tekniktir. Süt pastörizasyonu ise sütün yüksek sıcaklıklara kadar ısıtma ve daha sonra paketlemeden önce hızlı soğutma aşamasını ifade etmektedir. Bu şekilde önce ısıtılan ve daha sonra da soğuyacak olan sütün uzun süre tazeliğini koruduğu keşfedilmiştir. Günümüzde bu süreç yiyecek ve içecek sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan ısıl işlem biçimi olan bu teknik sütte yer alan zararlı bakterileri öldürerek sütün raf ömrünü uzatmaktadır. Süt en az 15 saniye 71 C dereceye kadar ısıtılır ve daha sonra 4 C dereceye kadar soğutulur. Sütün bu ısı farklarına maruz kalmasına yardımcı olan ekipman ise ısı değiştirici(eşanjör) adını almaktadır. Süt bu ısıya düşürüldükten sonra tüketicilere sunulmak üzere şişelenir ve paketlenir.

Süt Pastörizasyonu Neden Gereklidir?

Süt pastörizasyonu Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre siz ve aileniz için sütte bulunan sağlık risklerinin ortadan kaldırılması için gereklidir. Çiğ süt bakteri barındırdığından dolayı oldukça tehlikelidir. Ancak pek çok kişi tarafından bu işlemin sütte var olan besin değerlerini öldürüp öldürmediği merak edilmektedir. Ancak sütün pastörize edilmesi sonucu herhangi bir besin değeri kaybolmamaktadır. Sütle gelen hastalıkların riski de bu sayede ortadan kaldırılmış olmaktadır.

Pastörizasyon Sonucu Sütün Kalitesi Değişir Mi?

Sütün pastörize edilmesi sonucunda içinde var olan mineraller aynı kalmaktadır. Şayet çiğ süt içmeyi düşünüyorsanız ve sütün içinde aynı kefirde olduğu gibi yararlı bakterilerin olduğu fikriniz varsa bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Zararlı olan bu bakteriler sağlık durumunuzu olumsuz etkilemektedir. Süt pastörizasyonu sütün güvenli bir şekilde tüketilmesine vesile olmaktadır. Çiftlikten markete kadar aileniz ve sizlerin en iyi, kaliteli ve sağlıklı süte ulaşması adına yapılacak olan bu işlem sütün güvenilir tutulması açısından da önem arz etmektedir. Ayrıca sanayide ısıtma ve soğutma enerjileri de verimli bir şekilde kullanılarak sütte herhangi bir besin kaybı değeri olmadan tüm besinsel faydalar elde etmeniz sağlanmaktadır.