Fabrika otomasyonu üretim alanlarının daha verimli, sistematik ve daha güvenli bir şekilde çalışması için kurulan sistemlerdir. Her sektör için üretilen ve son teknoloji ile çalışan ekipmanların en doğru şekilde projelendirilmesi, kurulması ve çalışır hale getirilmesi en başarılı fabrika otomasyon çalışmalarıdır. Fabrika otomasyonu fabrika kurulumu kadar kurulumun ardından o tesisin en verimli şekilde, durmadan işlemesini sağlayabilen desteğin de alınması ile kusursuz olacaktır. Çünkü verimli tesislerin kurulumu kadar, sorunsuz şekilde işleyişi de önemli adımlardandır.
Fabrika otomasyonu denildiğinde, insan desteği olmadan otomatik olarak işleyen fabrika sistemleri akla geliyor. Her sektörde olduğu gibi gıda üretimi yapan tesislerde de fabrika otomasyonu önemli bir yer tutuyor. Özellikle süt ve süt ürünleri üretimi yapan tesislerde, meyve suyu üretimi yapan tesislerde, ilaç kimya ve enerji üretimi yapan tesislerde otomasyon sistemler ön plana çıkıyor.
Süt ve süt ürünleri fabrika otomasyonu
Süt ve süt ürünleri üretimi yapılan fabrikalarda yüksek teknolojiye ihtiyaç duyuluyor. En riskli üretim gruplarından biri olan bu alanda etkin ve kaliteli bir üretim için otomasyona ihtiyaç duyuluyor.
Pastörizatör adı verilen üretim aşamasında en ileri teknoloji ile çalışan, bu sayede zaman kazandıran verimli üretim sistemleri tercih ediliyor. İnsan hatalarına yer verilmeden, kullanım kolaylığı olan ve uzaktan kontrol edilebilen Pastörizatör sistemler ile gıda güvenliği maksimum düzeyde sağlanıyor. Bu sistemlere entegre olarak çalışan dozajlama sistemleri sayesinde üretime ek destek veriliyor. Bu sistemler otomasyonun en etkin şekilde çalışmasını sağlıyor.
Homojenizatör aşamasında gıda ve kimya sektöründe üretilen ürünlerin yüksek basınç ile transferi sağlanıyor. Bu alanda her türlü ihtiyaca cevap verebilen özel üretim makine ve ekipmanlarla otomasyon sağlanıyor.
Seperatör modelleri ile süt ve süt ürünleri tesislerinde hızlı ve güvenilir bir üretim süreci sağlanıyor. Süt ve peynir altı sularının temizlenmesi ya da meyve suyu üretimlerinde bakteri uzaklaştırma işlemleri Seperatör aracılığı ile yapılıyor. Bu aşamada otomasyonun önemi devreye giriyor.
Standardizasyon üniteleri ile süt, krema, aromalı süt, fermente ürünler, süz tozu, peynir sütü, dondurma ve daha farklı birçok süt ürünü üretiminde en ideal üretim şartlarının hazırlanması sağlanıyor. Bu ideal koşulların manuel olarak sağlanabilmesinin mümkün olmadığı sistemlerde yüksek teknoloji ile çalışan otomasyon sistemleri kullanılıyor.