Meyve Suyu Konsantre Fabrikası

Meyve Suyu Konsantre Fabrikası

Meyve Suyu Konsantre Fabrikası

Tüketicilerin yüksek oranlarda meyve suyu talebi bulunmaktadır. Bir yıl boyunca bu arz talep ilişkinin karşılanması ise kolay değildir. Mevsimi dışında meyve suyu tüketiminin sağlanabilmesi için doğallığının korunması ile birlikte meyveler konsantreye dönüşmektedir. Meyve konsantresi ise meyve suyu üretiminin asıl kaynağını oluşturmaktadır. Piyasanın ihtiyacına uygun olacak şekilde piyasaya sunulan konsantrenin üretimi de kolay değildir. Meyve suyu tesisi kurularak meyvelerin bir dizi işlemden geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler ise aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • Yıkama
  • Ayıklama
  • Hazırlık
  • Haşlama
  • Presleme
  • Durultma
  • Konsantre hale getirmek için yoğunlaştırma

Bu işlemler sonrası elde edilen çıktı ambalajlanır. Ayrıca elde edilen konsantre sadece meyve suyu üretimi için değil, dondurma, sakız, reçel gibi daha pek çok ürünün imalatında da kullanılmaktadır.

Meyve Suyu Konsantre Fabrikası Yatırımı

Meyve suyu tesisi ciddi bir yatırımdır. Yaş olan meyvelerin işlenmesi sonucu ortaya bir çıktı sunulması amacı ile üretim yapılması amacı ile kurulan tesislerin daha pek çok sebebi bulunmaktadır. Yurt içi tüketimde ciddi manada bir talep artışı olması yatırımı da gerekli kılmaktadır. Sadece ülke için değil, ihracat için de tesisler kurulmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde tarıma ayrılan payın düşmesi sonucu yurt dışında pek çok ülke de tedarikçi arayışında bulunmaktadır. Bununla birlikte ülkemizin tarımsal anlamda gelişmiş olması bu durumun bir fırsata çevrilmesi noktasında da önemli bir kriterdir.

Meyve Suyu Konsantre Fabrikası Fizibilite

Meyve suyu tesisi kurulmadan evvel bir fizibilite çalışması yapmak gerekmektedir. Öncelikle sektörel bir değerlendirme yapılması, yurt içi ve yurt dışı Pazar araştırmalarının yapılması ve satışların tahmin edilmesi süreçleri sonunda ilgili mevzuat ve yükümlülükler tespit edilmektedir. Daha sonra teknik bir değerlendirme yapılmalı, kalite ve standartlar ortaya konmalıdır. Kapasite belirlenmesi sonrası teknik maliyetler noktasında da bir araştırmaya gidilmelidir. Ciddi bir yatırım gerektiren bu iş için yatırımın ne zaman kendini amorti edeceği, sabit bir yatırım tutarının belirlenmesi, yıllık nakit akışlarının tespiti gibi durumların yanında fayda ve maliyet analizi yapılmalıdır. Risk değerlendirmesi yapılması sonucunda yatırım için uygun bir plan çizilmeli ve yatırım kararları son kez gözden geçirilerek meyve suyu tesisi kurulmalıdır.