Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler

Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler

Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler

Meyve suyu tesisi kurmak yatırım ve girişimcilik kabiliyeti gerektiren bir iştir. Ülkemizin tarım sektöründe öncü konumda olması, iklim bakımından her bölgede farklı meyvelerin yetişiyor olması bu sektörü zorunlu bir hale getirmektedir. Ayrıca yurt dışına meyve suyu ihraç edilmesi noktasında da ilk sıralarda yer alan ülkemizde bir tesis kurulumu için gerekli olan pek çok unsur bulunmaktadır. Elbette ki yatırım için gerekli bir maliyetiniz varsa bu maliyeti etkin ve verimli bir şekilde kullanmak için sektöre dair araştırma yapmanız gerekiyor. Meyvelerin direkt olarak fabrikada işlenebilmesi, nakliye masraflarının fazla olmaması için meyvelere kolay bir şekilde ulaşıyor olmak da önemli rol oynuyor.

Meyve Suyu Tesisi Nasıl Kurulur?

Yatırım için gerekli maliyetiniz varsa fiziki bir meyve suyu tesisi kurmak için bir alana ihtiyacınız olacak. Bu alanı satın alıp ya da kiraladıktan sonra meyve suyu üretimi için gerekli olan malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Karlı bir iş için yaptığınız yatırımın sizlere ne kadar süre içinde döneceği, yani yatırımın kendini ne kadar sürede amorti edeceği de önemlidir. Bunun için bir fizibilite raporu oluşturulmalıdır. Çünkü yatırım yapmak için gerekli maliyetin olması sadece tesisin ilk basamağı olup fiziki olarak şartları hazırladıktan sonra yasal izinlerin alınması gerekir. Gıda üretimleri hijyenik olması gerektiğinden dolayı Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun olarak üretim yapılacak bir ortam var edilmelidir.

Meyve Suyu Tesisi Maliyetli Midir?

Meyve suyu tesisi noktasında maliyet aslına bakılırsa kurulacak olan tesisin büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor. Büyük çapta bir üretim için gerekli olan makinelerin tam otomatik olması, lokasyon, tesisin kiralanacağı yoksa satın mı alınacağı gibi pek çok kriter maliyet noktasında belirleyici kalemlerden olmaktadır. Projenin tanıtılması, reklam, üretilecek mal ve hizmetlerin ortaya konması, sabit giderlerin belirlenmesi, konsantreden nasıl meyve suyu üretileceği, hammadde ve yıllık üretim için ayrılacak olan giderler, işletmede personel dağılımının nasıl olacağı gibi pek çok başlığa da dikkat etmek gerekiyor. Fiziki bir yatırımdan evvel bu durum iyi analiz edilmeli ve kar getirecek ve üretimi karşılayacak şekilde bir tesis kurulumu yapılmalıdır.