Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar ?

Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar ?

Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar?

Plakalı eşanjör ilk olarak 1920’li yıllarda üretilmiştir. Isı eşanjörleri olarak da bilinirler. Üretildiği yıldan beri neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Akışkanların aralarından akması için bir dizi kanaldan oluşmaktadır. Bunun yanında üst üste geçirilmiş plakalı bir yapıları bulunmaktadır. İki bitişik plaka arasında bir boşluk yer alıyor ve bu boşluk sıvının aktığı kanal olarak karşımıza çıkmaktadır. Plakaların köşelerinde giriş ve çıkış delikleri bulunur. Eşanjör kısmında yer alan alternatif kanallarından sıcak ve soğuk akışkanların geçmesine izin verilmektedir. Plaka böylece her zaman sıcak ve diğer taraftan da soğuk sıvılar ile temas etmektedir. Eşanjörde kullanılan plaka sayısı arttığında kapasite de artmaktadır. Esas olarak sıvı ve sıvı arasında ısı değişikleri için kullanılmasının yanında sıvı ve gaz arasında ısı değişimleri için de kullanılmaktadır.

Plakalı Eşanjörlerin Optimize Edilmesi

İyileşme sağlamak için basınç düşüşü ve ısı transferi arasında iki önemli faktör dikkate alınmaktadır. Isı transfer miktarında artışa sebep olunması için basınç düşüşlerinde azalma meydana gelmesi gerekmektedir. Yani ikisi arasındaki ilişki ters orantılıdır. Plakalı eşanjör oluklu olan bu plakaların varlığı sebebi ile ısı eşanjörlerinde yüksek kaybı ile akışa karşı bir direnç göstermektedir. Yani bu eşanjörlerin tasarımlarında iki farklı kavramdan söz etmek gerekiyor. Plak geometrisi, ısı transferi ve basınç düşüşünün temel faktörlerinden bir tanesi olmaktadır. Şekil ise endüstriyel uygulamalar için oldukça önemli olmaktadır.

Plakalı Eşanjör Nasıl Çalışır?

Belirli sayıda plakaların yer aldığı ve adını da buradan alan plakalı eşanjör hareketli ve sabit bir gövde arasına monte edilmektedir. Taşıyıcı çubuklar arasına dizilen ve cıvata ile sıkıştırılan eşanjör plaka paketine hareketli ve sabit plakalar vasıtası ile beslenmektedir. Plakaların şekil anlamında dizilişi ise plakların birbirine temas etmeyeceği şekilde yapılmaktadır. Isı değiştirici gövde üzerinde yer alan bağlantıları terk eder ve yönlendirme sağlayan iki adet farklı kanal oluşturulur. Basınç kaybı ne kadar isteniyor ise en yüksek oranlarda verim elde etmek amacı ile farklı desenlerin bulunduğu plakalar karışık bir şekilde dizilebilir. Isı değiştiricide geçişteki sayıların artırılması, akışta ise yön değiştirmenin sağlanmasıdır.

Ürünlerin detaylarına erişmek ve satın almak için esanjorsatis.com online satış sitemizi ziyaret edebilirsiniz.