CIP Geri Kazanım ile Su Tasarrufu

CIP Geri Kazanım ile Su Tasarrufu

Günümüzde nüfus artışı ve endüstrinin gelişmesi nedeniyle tüketilen su miktarı giderek artmaktadır. Su kıtlığı, 21. yüzyılın en büyük sorunlarından biridir ve kaynakların ve iklim değişikliği nedeniyle en hassas çevre sorunlarından biri haline gelmiştir. Su kaynaklarının ıslahının azaltılması ve atık suyun yeniden kullanımı dikkate alındığında günümüzde büyük önem taşımaktadır. Hem su kıtlığı hem de su kalitesinin bozulması geri dönüştürülmüş suyun yeni bir su kaynağı olarak kabul edilmesine yol açmaktadır. Çevresel ve ekonomik faydalar ve geri kazanım teknolojileri de atık suyun yeniden kullanımı için fırsatlar sunmaktadır.

Dünya'daki su kaynaklarının azlığı atık suların ıslahı ve yeniden kullanılmasını gündeme getirmektedir. Hem su kıtlığı hem de su kalitesinin bozulması açısından artan su baskısı, geri kazanılmış suyun yeni bir su kaynağı olarak değerlendirilmesine neden olmaktadır.

Su, süt endüstrisinde temizlik amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Modern süt fabrikalarında, bakteriyolojik olarak yetersiz ve zaman alan manuel temizlik yerine otomatik makinelerle temizleme yöntemi tercih edilir. Otomatik temizleme, bağlı cihaz ve makineleri çıkarmadan temizleme sıvısının makinelerde dolaştırıldığı ve “Yerinde Temizleme (CIP)” olarak adlandırılan bir yöntemdir. CIP işlemi, uzun boru hatlarını ve büyük hacimli tankları temizlemek için manuel temizleme göre daha yüksek verimli ve yeterlidir.

Bugüne kadar ülkemizde su kaynaklarının yeterince olması nedeniyle gıda hatlarının temizliğinde kullanılan CIP sistemlerinden elde edilen atık suların kazanımı hiç gündeme gelmemiştir. Ancak hem su kaynaklarının azalması hem de global olarak bu konuda bilinç seviyesinin artması ile birlikte ülkemizde de bu ihtiyaç oluşmuştur. Aşağıdaki grafikte 1,5 milyon ton kapasiteli bir süt fabrikasının ekipman temizliği için harcanan temizleme kimyasallarının miktarları görülmektedir. Hem bu temizleme kimyasallarının hem de bu kimyasallar ile birlikte harcanan su miktarı düşünüldüğünde CIP suyunun arıtılması cazip hale gelmektedir.

                    

Günümüzde, üstün ayırma ve saflaştırma performanslarından dolayı membran işlemlerinin kullanımı hızla çok dikkat çekmektedir. Süt endüstrisi genellikle kaliteli bir ürün elde etmek için membran süreçlerini kullanır. Bunun yanı sıra atık su arıtımında da ön plana çıkan membran ayırma yöntemlerinin CIP suyunun arıtımında da kullanılabileceği firmamız tarafından yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle, membran ayırma süreçlerinden biri olan “Ters Ozmos” ile CIP suyunun arıtılması üzerine yürütülen AR-GE projesi sonucunda firmamız tarafından bir prototip geliştirmiştir ve başarı sağlanmıştır.



Firmamız AR-GE Test Merkezi bünyesinden CIP suyu üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda ters osmoz membranları ile çapraz akışlı filtrasyon sisteminde elde edilen akı verileri, elektriksel iletkenlik ve pH değişimini gösteren grafikler aşağıda görülmektedir.


 
 

Grafiklerden de görüldüğü üzere ters ozmos ile CIP suyunun arıtılmasında iletkenliği çok düşük yani saf suya yakın kalitede su elde edilmektedir.

Firmamız üretimini gerçekleştirdiği sistem ile süt sanayisinde temizlik amacıyla kullanılan CIP sistemlerinden ortaya çıkan atık suların tekrar sistemde ya da diğer alanlarda kullanılabilecek şekilde %90’nının geri kazanımını sağlamıştır.